October 27, 2008
pada
23:45:00
|
500 gm daging batang pinang 30 gm ubi kentang 10 gm bawang merah 10 gm cili padi 5 gm bawang putih 5 gm halia 5 gm kunyit hidup | 5 gm buah keras 2 biji asam limau(ambil air) 1 biji kelapa(ambil santan) 2 batang serai 1 helai daun kunyit 2 sudu minyak masak |
Cara: | |
Halia,bawang putih,serai & bawang merah ditumbuk,perap dgn daging yg telah dibahagikan kpd 4 bhgn.Panggang daging separuh masak.Cili padi,buah keras, serai,bawang merah & bawang putih ditumbuk.Tumiskan bahan2 tadi hingga terbit baunya.Masukkan perahan air limau serta santan & garam secukup rasa. Daging panggang tadi dihiris & masukkan ke dlm kuah berserta ubi kentang. Masukkan daun kunyit,kacau hingga masak. Sesungguhnya tidak akan ada mangkuk itu lagi, pinggan itu lagi. Hilang.pecah.retak. Mangkuk dan pinggan dijinjing ke barkzah, selami agama, menghirup ajaran Allah. Aku merindui, aku mengasihi. Sesungguhnya Allah, dari Kau kami datang, kepadaMu jua kami kembali. Terima Kasih atas peluangMu Ya Allah, memberi hambaMu peluang untuk dikasihi. AL-FATIHAH Ibu Saudaraku, Allahyarhamah Rojaah Bt. Ramli 1957-2008 |
ukiran oleh
hukhaireel hazim hezatch
0 kritikan & komentar:
Post a Comment